lauantai, 6. tammikuu 2018

Kimonot ja aamutakit

Sain hyvän idean vuosi sitten, melko pian joulun jälkeen kun vuoden ensimmäinen Suuri Käsityö taas ilmestyi. Tammikuun ensimmäisessä numerossa 2017 oli kivan näköisen ja suht yksinkertaisen kimonon ohje. Ajattelin silloin että kun on vielä vuosi aikaa seuraavaan jouluun, niin voisin ja ehtisin hyvin tehdä tutuille kimonot joululahjaksi. Koko vuosi aikaa!!

Kesä tuli, ja kesä meni. Syksy oli jo pitkällä kun aloin etsimään kimonoon sopivia kankaita. Marraskuun ensimmäisinä päivinä alkoi mietityttää mihin se vuosi oikein katosi. Heräsin yhtenä aamuna neljän aikaan, enkä saanut enää unta. Päätin että kankaiden on nyt löydyttävä, tai en ehdi kimonoita tekemään yhtään kappaletta. Pari tuntia (taas) selailin nettiä. Käsittämätöntä miten tässä tavaran täyttämässä maailmassa voi olla niin vaikea löytää vaatetukseen sopivaa kuviollista puuvillakangasta!

Eksyin johonkin blogiin (jonka nimeä en tullut laittaneeksi ylös). Sieltä löytyi kaunis kukkakuvioinen kangas, josta oli tehty tytölle mekko.

Nuppu Print Companyn sivuilla iski seuraava haaste; vaikeus valita! Ihania kuvioita, kauniissa väreissä. Itsenäisyyspäivän jälkeen sain vihdoin kankaat tilattua ja ne tulikin nopeasti. Tiesin että kankaat on nättejä, sitä osasin hieman odottaa. Mutta kun avasin paketin,

DSC_0487.jpg

sydän oli pakahtua! Miten voikin olla kauniita kankaita! Ohut puuvilla on tiheää, laadun näkee jo ennen kuin kangasta edes koskettaa. Käteen kangas on pehmeän ja tiiviin tuntoinen, vaikka tosiaan on ohut. Ja se, että kangaspaketti oli huolellisesti ajatuksella pakattu nätiksi, teki avaamisestakin ainutlaatuista. Olen niin myyty!

Pesin kankaat ohjeen mukaan ennen leikkausta. Kankaiden leikkaamisessa menikin pari päivää... Ompelu sujui mukavasti, vaikka ommeltavaa oli todella paljon. Kankaiden tiheys teki niistä helposti käsiteltäviä ja ommeltavia.

Valmis%20kimono3.jpg

 

Kangas Näsiä ohut puuvilla vaalean sininen. Ensimmäisen kimonon kaulus tuotti murhetta ja menikin purkuun. Toinenkin kaulus vielä opetutti, mutta siitä kuitenkin tuli ihan siisti.

 

Valmis%20kimono2.jpg

 

Vaalea Näsiä-kangas.

 

Valmis%20kimono6.jpg

 

Valmis%20kimono10.jpg

 

Kangas Kevätlaulu.

 

Valmis%20kimono11.jpg

 

Ja Lumililja. Ompelin kolme pienempää kimonoa lapsille.

Olisin halunnut kimonoihin vuorin, mutta siihen ei aika riittänyt. Kimonot, yhteensä 10 kappaletta, valmistui lauantaina, viikkoa ennen jouluaattoa.

 

Valmis%20kimono1.jpg

 

Kimonoiden lisäksi oli tarkoitus ommella kaksi miesten aamutakkia. Kuvassa keskimmäinen, näyttää liian pieneltä miehelle pienimmän mallinuken päällä, jospa kuitenkin mahtuisi käyttäjilleen. Malleja etsin vanhoista SK-lehdistä, joista löysin kaksi vaihtoehtoa. Toinen oli hupullinen malli, toinen kimonomainen kylpytakki. Kun naisväelle oli jo kimonot, valitsin miehille kimonotyylisen (SK 11/2012), johon kankaaksi luomutrikoo. En usko että hupusta olisi iloa näiden aamutakkien käyttäjille. Kankaan valinta oli haastavaa aamutakeillekin. En löytänyt sellaista mitä ajattelin, mutta luomutrikoo osoittautui laadukkaaksi ja helposti ommeltavaksi sekin.

Metsänruhtinas-kankaan tilasin Ehta -nettikaupasta. Tykästyin ronskiin karhukankaaseen, vaikka tilatessa tuntui epävarmalta valinnalta. Kangas tuli postiin maanantaina. Samana päivänä oli puhetta että kotiseudulle menevät lahjat, eli kaikki kimonot ja aamutakit, haettaisiin meiltä torstaina tai perjantaina... Eli ompelukone lauloi iltaisin ja päivisin jos suinkin oli mahdollista.

 

Valmis%20aamutakki4.jpg

 

Valmis%20aamutakki.jpg

 

Aamutakkien kauluksen kaava oli jotenkin omituinen kohdassa jossa kaulus yhtyy etureunaan. Tai sitten leikkasin liian pienet saumavarat. Mutta kaulusta en saanut tehtyä ohjeen mukaisesti. Tein samanlaisen, mutta eri tavalla ommeltuna. Lisäksi olin mitoittanut karhukankaan niin nippa nappa että kun erehdyin leikkaamaan yhden hihan väärästä kohtaa, en saanut enää takkeihin kahta taskua! Tein kuitenkin yhden.

 

Valmis%20aamutakki5.jpg

 

Valmis%20aamutakki1.jpg

 

Valmista tuli keskiviikko-iltana. Onneksi lahjanhakupäiväksi sovittiin perjantai, torstai oli ahkeraa paketointia.

 

Kimonopino4.jpg

 

Halusin että saaja kokee edes lähes saman ihastuksen kuin minä avatessani kangaspakettia, vaikka pehmeät paketit ei niin kovassa suosiossa aina olekaan... Kimonokangas rypistyi aika helposti ja ne piti tietenkin silittää ja laskostella sievästi. Leikkasin isosta kartongista leveitä suikaleita, joihin painoin leimalla ”Rauhallista Joulua” ja kietaisin kartongin kimonon ympärille.

 

Pesuohje.jpg

 

Kangastilauksen mukana tuli Nuppu Print Companylta pakettikortteja, joihin kirjoitin kankaan pesuohjeet ja kiinnitin lahjanarulla kimonoiden ripustuslenkkeihin. Ja lopuksi kaikki paketteihin. Yksiväriseen paperiin, että itse lahja pääsee oikeuksiinsa.

 

Valmis%20kimono.jpg

 

Jokohan kohta keksisin seuraavan joulun lahjat...

 

Valoa ja iloa sinulle vuoteen 2018!

 

keskiviikko, 27. joulukuu 2017

Joulukortit, tonttuovi ja tonttupuku

Niin kuin talvi yllättää autoilijan, posti yllättää kortintekijän lähes joka vuosi. Viime vuosina olen teettänyt lapsista kuvat joulukorttiin ja niin oli tarkoitus nytkin, en vain saanut aikaiseksi ottaa korttiin sopivaa kuvaa ajoissa.

Hätäratkaisuna kirpparilta joskus ostamat talviset askartelukuvat ja mustavalkotulostimella tulostetut lasten kuvat sai kelvata kortteihin. Piristykseksi vanhoihin kuviin askartelin punaruskeasta Fimo-massasta sinettejä koristenapin avulla.

Kortti3.jpg

Muotoilin sopivan kokoisen massapalasen yksi kerrallaan epämääräisen pyöreäksi, vähän isommaksi kuin nappi, ja painoin napin massaan. Ensimmäiset onnistui hyvin, sitten massa alkoi jäämään napin pieniin kuvioihin. Pesin nappia vähän väliä ja laitoin tilkan ruokaöljyä ennen massaan painamista. Kuvio onnistui paremmin, vaikka siltikin meinasi sinetti mennä rikki. Lopuksi paistoin sinetit 110 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

kortti5.jpg

Liimasin sinetit kortteihin punaisen nauhan kanssa.

Kortti4.jpg

Jokaisesta kortista tuli hieman erilainen. Uskomatonta miten paljon aikaa pelkkä liimaaminen voi viedä, kortteja tuli yhteensä 22 kappaletta.

Kortti.jpg


TONTTUOVI tuli meillekin joulukuun ensimmäisinä päivinä. Yritin miettiä mahdollisimman yksinkertaista tekotapaa kun aikaa oven tekemiseen ei oikein ollut. Vastottain siivoilin kaapeista pieniä puisia valokuvakehyksiä, joille ei ollut käyttöä, joten suunnittelin niistä tonttuoven. Melkein helpompi olisi ollut tehdä jostain muusta...

Tonttuovi1.jpg

Ruskeasta kehyksestä tuli itse ovi. Kehys oli sen verran paksu, että sahasin ulkoreunasta paksuimman kohdan pois. Kulmia piti myös sahata uusiksi.

Tonttuovi12.jpg

Leveän kehyksen maalasin valkoiseksi ja liimasin oveen, toisen ohuemman kehyksen jätin puun väriseksi ja liimasin valkoisen kehyksen päälle, että paksun oven sivureuna ei jäisi näkyviin. Oven keskelle valkoinen vanerinpala.

Tonttuovi2.jpg

Oven kahva tuli popniitistä. Sahasin vähän taitoskohtaa metallisahalla.

Tonttuovi3.jpg

Ja taivutin kahvan muotoon. Oveen niitin mentävä reikä, tilkka liimaa ja katkaisin ylimääräisen pätkän pois.

Tonttuovi7.jpg

Meillä tonttuovi ei voi olla lattian rajassa, niin kuin sen olisi tarkoitus olla. Eteisessä puolipaneelin päällä se on turvassa pieniltä käsiltä. Tonttu kapuaa puutikuista tehtyjä tikkaita pitkin pöydälle. Tytön kanssa tuotiin ikkunalaudalle nukkekodin tuoli huilihetkeä varten ja tytön askartelema lumiukko tuli tontulle seuraksi.

Tonttuovi11.jpg

Postilaatikko ilmestyi vasta pari päivää myöhemmin. Löysin sopivan kokoisen pienen pahvirasian, jonka vain lyhensin sopivaan kokoon. Maalasin punaisella maalilla. Onneksi valkoisesta kynästä jäi jälki maaliin, kirjainviivottimella sain siististi kirjoitettua laatikkoon POSTI.

Tonttuovi8.jpg

Ovikoristeeksi pienet kulkuset kolkuttimessa. Ja tontulle postia kirjoittamaan!


TONTTUPUVUN tekoon ryhdyin, kun tytön balettiesitykseen piti olla punaharmaa tonttupaita ja housut tai mekko. Vaatteeksi olisi riittänyt yksinkertainen suora asu, mutta eihän sellaista kiinnosta ruveta tekemään, pitää olla vähän haastetta!

Puku10.jpg

Kankaat hankin paikallisesta kangaskaupasta; edullista hieman lakanakangasta vahvempaa ja kiiltävämpää joulunpunaista sekä kaunista harmaata lisukkeeksi kaulukseen ja hihansuihin.

Puku6.jpg

Kaikista tekemistäni kauluksista tämä onnistui kerralla ja vieläpä todella hyvin, jes!

Puku5.jpg

Helmaan rypytykset. Tein helmapalasista leveämmät kuin paidan helma, jotta kangasta riittää rypytettäväksi. Ompelin ensin helmapalat lyhyistä sivuista yhteen. Ompelin helmaan päärmeen ja yläreunaan ompeleen pitkillä pistoilla alalanka löysällä, jätin sekä alkuun että loppuun pitkähköt langanpätkät. Solmin ompeleen toisen pään langat huolellisesti ja toisesta päästä vedin alalankaa samalla rypyttäen kangasta. Kun helmapalasta tuli ryppyineen yhtä leveä kuin paitaosan helma, solmin langanpäät. Ompelin paidanhelmaan ensin alahelmapalan (yläosasta yhtä leveä kuin paidan helma, alaspäin levenevä).

Puku3.jpg

Ylimmän ryppyhelman ompelin nurja puoli ja oikea puoli vastakkain alahelman päälle, koska ompeleen päälle tein vielä harmaan kaitaleen.

Puku8.jpg

Alemmat ryppyhelmat ompelin helmaan kiinni oikeat puolet vastakkain. Röyhelöitä tuli sitten kertaheitolla runsaasti, mutta sehän ei tonttutyttöä haitannut.

Mukavaa joulunaikaa ja uuden vuoden odotusta!

torstai, 9. marraskuu 2017

Talonpoikaiskaappi

Hankin taas muutaman uuden huonekalun. Tai siis vanhojahan ne on. Mutta TAAS, edellisestä haksahtamisesta ei kauaa ole. Näitä vaan ei voi päästää kynsistään, jos "vahingossa" selailee myytäviä kalusteita ja juuri SE mikä on saatava, osuu "vahingossa" kohdalle (niin käy usein). Eihän meillä enää niin autio talo ole, että tänne varsinaisesti kalusteita pitäisi saada, tai mahtuisi jos totta puhutaan, mutta kummasti on silti säilytystilan puutetta.

Kävi niin että yhtä pienehköä pöytää kukille ikkunan eteen lähdin hakemaan, tulin takaisin reissultani peräkärryssä pöydän lisäksi viisi tuolia ja kaappi. Ei ollut hukkareissu, tyhjällä kärrillä ei ajella!

Pöytä ja tuolit sentään on käyttökelpoisia ihan sellaisenaan, kaappia en sisätiloihin viitsinyt tällaisena viedä. Eihän tämä silmää hivele, mutta minulta liikeni rakkautta ottaa mukaani. Viime aikoina olen saanut noottia kun säilytän keskeneräisiä kalusteita autotallissa, ihan ymmärrettävää kun autohan sinne ei mahdu... Ja sinnehän se kaapinkin matka vei. Pikku pakko oli tarttua tuumasta toimeen.

Kaappi1.jpg

Kaappikollaasi2.jpg

Maalipinta oli lohkeillut kauttaaltaan, sitä oli mahdoton puhdistaa. Pohja retkotti jo hakureissulla, irrotin kokonaan niin sain samalla kunnolla puunattua likaiset laudat.

Kaappi10.jpg

Kaappi11.jpg

Kaappi oli maalattu niin, että laatikko ja ovet näyttävät suuremmilta kuin ovatkaan. Tason alla kaapin sivuissa listat, joihin kansi on liitetty. Tällaiset yksityiskohdat viehättää vanhoissa kalusteissa.

Kaappikollaasi1.jpg

Tämä kaappi yllätti lukittavuudella. Vasemman oven sisäpuolelle on kiinnitetty hakanen, jonka saa lukittua hyllylautaan. Oikean puoleisessa ovessa on käännettävä nuppi, jolla pyöräytetään salpa toisen oven taakse. Nuppi on maaliton ja ihanasti kulunut käytössä sileäksi.

Kaappi2.jpg

Taso on myös hienosti kulunut, eikä siitä irtoa jäljellä olevaa maalia.

Kaappi12.jpg

Yllätys! Raa'an rapsuttelun jälkeen kaapista tuli musta! Ihan ok, puun syyt tulee nätisti esille. Mutta onhan se synkkä!

Kaappi on puuosiltaan hyvässä kunnossa, alalista on eniten kärsinyt, mutta sekään ei ole rikki.

Kaappi13.jpg

Haaveilin, että maalaisin kaapin osittain ensin vanhalla sinisellä, (enpä tiedä mistä moisen päähänpiston sain) sen jälkeen kokonaan (kantta lukuun ottamatta) valkoisella ja hionut sinistä alta näkyviin. Lopuksi lisännyt ruskeat kulmat niin kuin aluperäisessäkin maalauksessa oli. Haaveeksi jäi. Hain värikartan; aivan liikaa sinisen sävyjä mistä valita, enkä todellakaan halua vauvan vaaleansinistä. Jätin sinisen lopulta pois koska minulla oli jo purkki valkoista kalkkimaalia (vitriiniin, joka odottaa edelleen ovia...) eikä lähirautakaupasta saa saman valmistajan maalia. En viitsi kokeilla sopivatko maalit yhteen. Olisi siis pitänyt ostaa sininen, ruskea ja valkoinen maali. Maalit näyttää meillä olevan lähes samanlaista kulutustavaraa kuin talouspaperi!

Kaappi14.jpg   

Kaappi16.jpg

Kannen putsasin useaan kertaan, silti se näytti likaiselta. Levitin sienellä kalustevahan päälle ja ruskea maali sai värinsä takaisin.

Kaappi15.jpg

Valkoinen Vintage kalkkimaali väriltään Soft cream, ruskea tehosteena Chokolate brown. Mielestäni todella tumma suklaa! Ehkä olisi voinut olla hieman maitoisempi tähän, mutta ei huono pari kannen ruskealle maalille.

Valmis! Tai oli muutaman päivän. Laittelin jo kaapin tavaraa täyteen ja latailin kuvia blogiin. Kuvia aikani selattua kipaisin kuitenkin vielä hienoa hiomapaperia...

Kaappi22.jpg

Hioin kulmia, jotka oli jo valmiiksi vähän ajan saatossa pyöristyneet. En paljoa, silti lopputulos on aivan eri näköinen kuin puhdas maalattu pinta.

Kaappi21.jpg

Nyt kaapilla on luonnetta, ihan luonnollisesti.

Kaappi23.jpg

 

P.S. Ensimmäistä kertaa olen saamassa Orgidean kukkimaan!! Olikohan valkoinen vai vaaleanpunainen kukka...?

Orgidea.jpg

perjantai, 15. syyskuu 2017

Ulkoeteinen (ja aikaansaamaton järjestys)

Tai porstua niin kuin mummolassa oli tapana kylmää eteistilaa kutsua. Se on se "huone" jonka halusin ehdottomasti omassa kodissani olevan. Toki monen muun vaatimuksen ohella. Kaikki ne talot joita käytiin katsomassa ja joissa ulkoeteinen oli, viehätti kaikista eniten. Niitä ei montaa silloin ollut tarjolla ja jo ensimmäistä kertaa nykyiseen kotipihaan tullessa muistan olleeni myyty pelkästään ulkoeteisen perusteella. Sillä samalla hetkellä iski pieni paniikki; toivottavasti loputkin talosta noudattaa samaa kaavaa JA toivottavasti talo on tulevaisuudessa meidän.

No nyt yritän tätä ah niin ihanaa kotia pitää jollain lailla järjestyksessä, onnistumatta kovinkaan hyvin. Pahinta on myöntää että itse olen epäjärjestykseen yhtälailla syypää siinä missä tavaroita jälkeensä jättävät lapsetkin. Jätän jälkeeni keskeneräisiä käsitöitä, kaikenlaisia papereita ja aikaansaamatonta järjestystä. Kotiin tupsahtelee uusia kivoja esineitä, joille en sitten löydä paikkaa. Olisi niin ihanaa kun koti olisi nätti ja siisti, siis järjestyksessä. Meillä vaan jokapäiväinen jälkeeni jättämä elämänmaku näkyy kaikkialla. Välillä tuntuu että pelkästään se ainainen epäjärjestys väsyttää kamalasti. Sitten kun jokin tavara tai ehkä jopa useampi samalla kertaa sattuu löytämään paikkansa, on kuin riemuvoitto, hetken aikaa...

Tämän todellisen sekamelskan tunnustamisen jälkeen uskallan ehkä vähän raottaa ulko-ovea...

Eteinen%20ennen.jpg

Ensinäkemällä eteinen ei ollut kovin kutsuva. Näin sen toki ruusuisten lasieni läpi jo silloin, mutta silti aikaa meni usempi vuosi ennen kuin sain ajatuksen jollain tavalla toteutettua. Tämä kuva on otettu puoli vuotta sen jälkeen kun taloon muutettiin. Muuttohetkellä se oli vielä kamalampi; myyjän tekemistä remonteista tullutta roskaa pusseissa, laattoja, putkia, likaisia astioita, pulloja ja purkkeja. Pahimman siivouksen jälkeen eteinen toimi lähinnä sisältä ulos joutavien tavaroiden, työkalujen ja remontin jäljiltä siivottujen roskien siirtymäpaikkana.

Eteinen%20ennen1.jpg

Ensimmäisen lapsen syntymä kuukausi näiden kuvien ottamisen jälkeen ei nopeuttanut eteisen sisustamista, kun muuallakin talossa oli laitettavaa, ei paljon, mutta minulle riittävästi.

Ulkoeteisen puun värinen paneeliseinä ja väliovi sisätiloihin on jossain vaiheessa (ennen meitä) vaihdettu, ja lattia on vuorattu muovimatolla. Muuten eteinen on alkuperäisessä kunnossa vuodelta -54. Erityisesti tykkään siitä, että kulkuväylä sisälle ei ole tilan keskellä, jolloin eteisen toiselle puolelle jää kiitettävästi tilaa.

Porstua4.jpg

Olin jo aikeissa maalata paneeliseinän valkoiseksi, mutta vielä alkukesän päiväuniaan eteisessä nukkunut poika esti ryhtymästä tuumasta toimeen. Niinpä muut puuhat meni maalaamisen edelle ja lopulta se sitten unohtui.

Naulakko.jpg

Numeroitu naulakon pätkä on (kuuleman mukaan jostain Kuopiolaisesta) entisestä tanssiravintolasta. Juuri sitä eteinen kaipasi ja odotti kaikki nämä vuodet! Valkoiselta seinältä se pääsisi kunnolla esille.

Porstua7.jpg

Pienikokoiset pirtin pöytä ja penkit mahtuvat millilleen paikalleen. Ovi avautuu sen verran kuin tarvitseekin häiritsemättä kuitenkaan kulkua.

Porstua2.jpg

Vanhat neljäosaiset ikkunat ovat ihanat! Ihanimmat ikkunat tässä talossa. Oven vieressä olevasta isosta ikkunasta en tiedä onko se alkuperäinen. Talon muut alkuperäiset ikkunat ovat samanlaisia kuin tuo iso, joten vaikea sanoa olisiko se alun perin tuohon laitettu. Vanhat ikkunat ja ovet on minulle se heikkouden kohde siinä missä monelle naiselle kengät ja laukut. Joskus tuokin iso ikkuna joko vaihtuu kokonaan kolmeosaiseen tai saa vastaavanlaiset listat kuin muissakin ikkunoissa.

Ikkunoiden alla nurkassa oleva kenkien säilytyslaatikko on paikallaan vain koska nukkumavaunut veivät tilaa sen edestä. Jos vaunujen ei olisi tarvinnut olla eteisessä ei arkkukaan olisi tuossa ja pöytäryhmä olisi tilan keskellä, eikä hieman toisessa reunassa niin kuin nyt. Vaunut ehti vaihtaa omistajaa kuvien ottamisen jälkeen ja tilaa on nyt taas aivan eri tavalla.

Porstua1.jpg

Eteiseen paistaa ilta-aurinko. Aamuisin tila on joskus hieman viileä yön jäljiltä, mutta illalla lämmin, välillä liiaksikin. Siksi paneeliverhot voi laskea alas. Läpikuultavakin verho suojaa auringolta sen verran, ettei eteisestä tule tukalan kuuma kun verhot muistaa laskea hieman ennen kuin aurinko alkaa porottaa suoraan ikkunoista sisään.

Ja sadesäällä lumoaa pisaroiden rummutus peltikattoon.

Porstua6.jpg

Kulkuväylä ulko-oven ja sisäoven välissä on haastava paikka; aina täynnä kenkiä, vaikka varsinaisesti kengät säilytetäänkin sisäeteisen puolella. Todellisuudessa lattia ei ole koskaan näin siisti...

Hyllyn virkaa lattialla toimittaa vanha perunalaatikko kuudenkymmenen vuoden takaa.

Porstua5.jpg

Yläpuolinen tila näyttääkin äkkiseltään sekavalta, johtuen myös auringon heittämistä varjoista. Kukkaruukut on sellainen tavaraerä, joka on alusta lähtien ollut ulkoeteisessä säilytyksessä, aikaisemmin lattialla. Laitoin harmaantuneesta laudasta hyllyt katonrajaan ikkunoiden yläpuolelle. Siellä ne ei ole tiellä eikä näkösällä ja pysyvät jollain tapaa järjestyksessä.

Lyhty.jpg

Ja siitä riemuvoitosta kun vihdoin sain eteisen siistiksi; vajaa kuukausi elämää eteenpäin ja siirsin pöydän penkkeineen olohuoneeseen.

 

Pelargonia.jpg

lauantai, 22. heinäkuu 2017

Hidasta elämää, ulkosalla ja keppari

Olen yrittänyt opetella hidasta elämää. Tuli se piste kun tuntuu että seinätkin kaatuu päälle, vaikka ei ehdi sen vertaa seisahtua että olis mahdollista jäädä sen kaatuvan seinän alle. Niinpä valkkasin mielessäni käsitöistä ne "hyödyllisimmät", jotka olen tehnyt alta pois ja kas kummaa kun en enää muistakaan mitä ne muut "ei niin hyödylliset" olikaan. Pitkä lista niitä oli, mutta johonkin ne vain katosi. 
No tekeminenhän ei siihen loppunut. Ompelukoneeni surina oli kantautunut naapurustoon ja niinpä ompelin taittopatjaan uuden päälisen, pari tyynynpäällistä ja pakettiautoon olisi vielä verhot tekemättä. Toiselle tuttavalle askaroin moottoripyörään pehmeän takapenkin tarakan päälle.

Toisille tekeminen on yleensä ollut pikkuisen stressaavaa. Vaikka kiirettä ei olekaan, luon itselleni alitajuisesti aikataulun. Se onkin sitten joka kerta sen verran tiukka, että en monestikaan pysy ajassa ja se ahdistaa. Tällä kertaa tehdessä tiedostin aikatauluongelman ja pyrin siitä pois. 

Satuin myös samaan aikaan saamaan lainaksi varaamani kirjan; Hidasta elämää; Löydä elämän taika, Sisäinen matka sorittamisesta iloon. Kirjoittanut Katri Syvärinen.

Todellakin tunnustaudun suorittajaksi. Valmista on tultava mielellään heti! Jännä että silti haalin monta kuukautta kestäviä verhoiluprojekteja kun tiuku takaraivossa alkaa helistä varsinkin jos jään siitä  luomastani aikataulusta jälkeen.

Omaan ahaa-elämykseeni riitti kirjasta kolme sanaa; kaikki on kesken.

Niin on ja tulee olemaan. Katrin kirjassa sillä tosin viitattiin ihmisen sisäiseen kasvuun, kun taas omalla kohdallani kaikki on kesken niin kehoni sisällä kuin en ulkopuolellakin. Minun maailmassa kun yksi asia valmistuu, keksin kaksi uutta, jotka on sitten kesken ja levällään. Joko mielessä tai keittiön pöydällä.
Ja juuri kun halusin hidastaa, tyhjensin oman työpöytäni (pääkopan) turhasta, niin satelee muualta tilaisuuksia ryhtyä jos jonkinlaiseen. Teinkö siis vain sopivasti tilaa kaikelle uudelle?


Kesä on aina ollut laiskaa aikaa käsitöiden parissa. Lapset viihtyy ulkona ja itselläkin on oma piha alkanut kiehtomaan uudella tavalla. Tänä keväänä ihastuin kesäkukkiin nyt ensimmäistä kertaa, vaikka jo neljättä kesää omaa pihaa siivoilen ja laittelen mieleiseksi. Kukkasia olen istuttanut astioihin ja maahankin muutaman vajaalla puolen hehtaarin piha-alueella. Lisäksi tietysti kasvihuone, pari riviä mansikkaa ja ryytimaa. Mutta kukat saa ainakin ajatuksen hetkeksi seisahtumaan.

kukat8.jpg

Kiinnitin rautalangalla saviruukut seiväsaitaan. Monivärinen kerrottu Miljoonakello kukkii nyt toisen kerran käytyään pari viikkoa sisällä lämmittelemässä.

kukat1.jpg


Asfaltin puuttuessa hyppelyruutu on tehty upottamalla kivilaattoja maan tasoon. Tätä ruutua sade ei huuhdo mennessään. Porakaivon kaivamisen jäljiltä maa on vielä myllätyn näköinen.

ruutu.jpg

Aitan terassilla kipuaa Mustasilmäsusanna puutikkaita pitkin.

kukat4.jpg

Orvokki viihtyy myös terassin katteen alla ilta-auringossa.

kukat5.jpg

kukka.jpg

kivikukkapenkki.jpg

Siivosin jo toukokuun puolella leikkimökin vierellä kasvavan sekakukkapenkin, josta säästin Daaliat, Ukonhatut ja violetin Valkovuokon. Lisäksi ostin jotain kivikkokasvia, mutta sen viihtymisestä ei näytä olevan takeita. Kivet kaivelin kukkapenkistä maan alta, pienimpiä toin pihan toiselta laidalta.

kivikukkapenkki1.jpg

Nurmikko on päässyt vähän villiintymään, olisi leikkuun aika. Rikkaruohot kukoistaa leikkimökin vierustalla. Raparperi on löytänyt mökin takaa paikan jossa todella viihtyy, lehdet on valtavia!

Leikkimökin kunnostus oli suunnitelmissa tälle kesälle, mutta näyttää että venyy syksyyn, jos ei sitten ensi kesään.

kurkku.jpg

Kurkku tuottaa jo satoa pienessä lasipalatsissaan. Ikkunoista tehdyn minikasvihuoneen ostin kirpparilta.

kukat7.jpg

Pihaan tullessa ensimmäisenä on vastassa navetan pääty. Viime kesänä maalattiin nurkka- ja karmilaudat uudelleen valkoisiksi. Ylisille saattelevat kaiteet oli parin vuoden ajan vaaralliset lasten kannalta. Tein metallikaiteisiin puiset ristikot kun tyttö oppi kävelemään. Ahkeraliisat ja Lumihiutaleet viihtyvät parvekelaatikoissa. Talvella amppeleiden paikalla roikkuu lyhdyt.

Tekemistä riittää vielä vähän siellä sun täällä. Sillan alla oleva ovi pitäisi vaihtaa. Valmis ovi odottaa jo navetassa, mutta karmitkin taitavat kaivata uusimista. Kaikki aikanaan... auton rengas pitää oven toistaiseksi paikallaan.

auringonkukka.jpg

Tien vieressä ensimmäinen pian kukkiva Auringonkukka toivottaa tulijat tervetulleeksi.


Helppotekoinen keppari ulkoleikkeihin 10 mm:n vanerista.

keppari1.jpg

Silmä ja nenä vanerissa oli jo valmiina, sovittelin pään niin että oksat tulee oikeille kohdille.

keppari2.jpg

Korville sahasin vanerin paksuisen loven ja ruuvasin ne vielä ylhäältä kiinni päähän.

keppari4.jpg

Kepiksi löytyi vain kulahtanut kapula, mutta kun lupasin hepan pian leikkivalmiiksi oli keppi tehtävä siitä mitä käsillä oli. Lovet sekä keppiin että hepan kaulaan. Ruuvasin myös kepin yhdellä ruuvilla kaulan alta kiinni.

keppari3.jpg

Harjalle reikiä ja jotain karheaa, kikkaraista, helposti purkautuvaa narua.

keppari5.jpg

Valmis laukkaan!

kukat6.jpg

Aurinkoisia kesäpäiviä!