Kun reilu puolitoista vuotta sitten oltiin vielä hyvin epävarmoja oman talon saannista, toiveet oli korkealla. Ajatus millainen talon ja pihan tulisi olla oli aika vaativa, vaikka vaatimukset sinällään ei olleet kummoisia. Vanha asuttavissa oleva talo vanhassa pihapiirissä kohtalaisen matkan päässä keskustasta. Toivoin että pihapiirissä olisi joko vanha navetta tai aitta, mieluummin navetta, koska aitan voisi myöhemmin ostaa ja siirtää pihaan.

Nyt ollaan nähty kaikki vuodenajat ja vähän enemmänkin oman punaisen puutalon ikkunasta. Jaksan edelleen ihastella taloa kauppareissuiltakin kotiutuessa. Ja pihassa on kuinka ollakaan, vanha navetta sekä aitta! Monien kerrostaloissa vietettyjen vuosien jälkeen olen onnesta sykkyrällä!!

Navetan ikkunoista kunnostin osan viime kesänä ja tänä kesänä tehdään kattoremontti. Navetasta ei kuitenkaan nyt sen enempää.

Olen ottanut kesän projektiksi aitan, josta on tarkoitus tehdä kesäasuttava. Rakennuksen toisessa päädyssä on autotallimainen tila, joka meillä toimii puuliiterinä. Liiterin päätä pitäisi nostaa, kunhan ehditään.

Aittarakennus.jpg

Aittahuoneita on kaksi, kolmas ovi terassin päädyssä vie ylisille, jossa on matalampi tila. Hommaa riittää jo terassilta lähtien. Rengas oven edessä pitää tällä hetkellä oven kiinni. Ainut toimiva ovi on ylisille. Kahden päivän aikana sain yksin tyhjennettyä toisen aittahuoneista, toisessa on sen verran isompaa tavaraa ettei yksin onnistukaan. Keskityn siis ensin oikeanpuoleiseen huoneeseen.

Aitat.jpg

Tänä aamuna oven takana näytti vielä tältä. Siivosin loput tavarat pois. Lakaisin katon ja huomenna seinät. Hiirulaiset näyttää pitäneen aittaa ravintolanaan, koska siellä on säilytetty aikoinaan jyviä. Keskellä on laudoista kasattu jonkin sortin tilanjakaja, jonka aion purkaa pois. Oikeanpuoleiselle seinälle tulee ikkuna.

Aitta1.jpg

Kuva myös viereisestä huoneesta. Se on ehkä hitusen pienempi. Koska huone on rakennuksen keskellä, joudutaan ikkuna laittamaan takaseinään, jolloin se jää aitan taakse. Eikä siis näy pihaan päin. Ikkuna kuitenkin laitetaan samalla vaivalla kuin viereiseenkin huoneeseen ja luonnonvalo tuo asumismukavuutta vieraille. Tämän huoneen valmistuminen voi jäädä seuraavaan kesään, kunhan ikkuna saadaan paikalleen.

Aitta2.jpg

Terassi on paikoin laho, mutta voi olla ettei hyvin montaa lankkua jouduta vaihtamaan.

Aitanedusta.jpg

Aitta3.jpg

Päätyseinään siis tulee ikkuna. Kattopellin palanen saa väistyä ja terassille tehdään oikea kaide.

Aittap%C3%A4%C3%A4ty.jpg

Maalaus on jäänyt joskus hieman kesken. Toisen huoneen ikkuna tulee takaseinälle. Aitan ulkomaalaus jää myös vasta seuraavalle kesälle.

Aitantaus.jpg

Tulevat ikkunat ovat kuusiruutuiset. Poistin jo irtoavaa maalia ja kun saan hieman paikkailtua, maalaan valkoiseksi. Karmeja näihin ei ole, joten joudun ne tekemään.

Ikkunat.jpg

Kerron taas kun projekti etenee, tai ei etene...

Tein myös löytöjä! Aittaa siivoillessa vein sieltä tavaraa navetan ylisille. Aivan yllättäen hoksasin että nipussa, jossa on muutama vanha ovi päällekäin nojaamassa seinään, on yksi peiliovi, jollaisen olen halunnut jo pidemmän aikaa. Olisin ottanut oven käyttöön, vaihtanut makkaarin oveksi, mutta se on todennäköisesti entinen ulkoeteisen ovi, kun on niin paksu ja painava. Nyt kun minulla tuollainen on niin kyllä se siirtyy jossain vaiheessa navetasta takaisin taloon asumaan, ei välttämättä oveksi.

Ovi.jpg