Niin kuin talvi yllättää autoilijan, posti yllättää kortintekijän lähes joka vuosi. Viime vuosina olen teettänyt lapsista kuvat joulukorttiin ja niin oli tarkoitus nytkin, en vain saanut aikaiseksi ottaa korttiin sopivaa kuvaa ajoissa.

Hätäratkaisuna kirpparilta joskus ostamat talviset askartelukuvat ja mustavalkotulostimella tulostetut lasten kuvat sai kelvata kortteihin. Piristykseksi vanhoihin kuviin askartelin punaruskeasta Fimo-massasta sinettejä koristenapin avulla.

Kortti3.jpg

Muotoilin sopivan kokoisen massapalasen yksi kerrallaan epämääräisen pyöreäksi, vähän isommaksi kuin nappi, ja painoin napin massaan. Ensimmäiset onnistui hyvin, sitten massa alkoi jäämään napin pieniin kuvioihin. Pesin nappia vähän väliä ja laitoin tilkan ruokaöljyä ennen massaan painamista. Kuvio onnistui paremmin, vaikka siltikin meinasi sinetti mennä rikki. Lopuksi paistoin sinetit 110 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

kortti5.jpg

Liimasin sinetit kortteihin punaisen nauhan kanssa.

Kortti4.jpg

Jokaisesta kortista tuli hieman erilainen. Uskomatonta miten paljon aikaa pelkkä liimaaminen voi viedä, kortteja tuli yhteensä 22 kappaletta.

Kortti.jpg


TONTTUOVI tuli meillekin joulukuun ensimmäisinä päivinä. Yritin miettiä mahdollisimman yksinkertaista tekotapaa kun aikaa oven tekemiseen ei oikein ollut. Vastottain siivoilin kaapeista pieniä puisia valokuvakehyksiä, joille ei ollut käyttöä, joten suunnittelin niistä tonttuoven. Melkein helpompi olisi ollut tehdä jostain muusta...

Tonttuovi1.jpg

Ruskeasta kehyksestä tuli itse ovi. Kehys oli sen verran paksu, että sahasin ulkoreunasta paksuimman kohdan pois. Kulmia piti myös sahata uusiksi.

Tonttuovi12.jpg

Leveän kehyksen maalasin valkoiseksi ja liimasin oveen, toisen ohuemman kehyksen jätin puun väriseksi ja liimasin valkoisen kehyksen päälle, että paksun oven sivureuna ei jäisi näkyviin. Oven keskelle valkoinen vanerinpala.

Tonttuovi2.jpg

Oven kahva tuli popniitistä. Sahasin vähän taitoskohtaa metallisahalla.

Tonttuovi3.jpg

Ja taivutin kahvan muotoon. Oveen niitin mentävä reikä, tilkka liimaa ja katkaisin ylimääräisen pätkän pois.

Tonttuovi7.jpg

Meillä tonttuovi ei voi olla lattian rajassa, niin kuin sen olisi tarkoitus olla. Eteisessä puolipaneelin päällä se on turvassa pieniltä käsiltä. Tonttu kapuaa puutikuista tehtyjä tikkaita pitkin pöydälle. Tytön kanssa tuotiin ikkunalaudalle nukkekodin tuoli huilihetkeä varten ja tytön askartelema lumiukko tuli tontulle seuraksi.

Tonttuovi11.jpg

Postilaatikko ilmestyi vasta pari päivää myöhemmin. Löysin sopivan kokoisen pienen pahvirasian, jonka vain lyhensin sopivaan kokoon. Maalasin punaisella maalilla. Onneksi valkoisesta kynästä jäi jälki maaliin, kirjainviivottimella sain siististi kirjoitettua laatikkoon POSTI.

Tonttuovi8.jpg

Ovikoristeeksi pienet kulkuset kolkuttimessa. Ja tontulle postia kirjoittamaan!


TONTTUPUVUN tekoon ryhdyin, kun tytön balettiesitykseen piti olla punaharmaa tonttupaita ja housut tai mekko. Vaatteeksi olisi riittänyt yksinkertainen suora asu, mutta eihän sellaista kiinnosta ruveta tekemään, pitää olla vähän haastetta!

Puku10.jpg

Kankaat hankin paikallisesta kangaskaupasta; edullista hieman lakanakangasta vahvempaa ja kiiltävämpää joulunpunaista sekä kaunista harmaata lisukkeeksi kaulukseen ja hihansuihin.

Puku6.jpg

Kaikista tekemistäni kauluksista tämä onnistui kerralla ja vieläpä todella hyvin, jes!

Puku5.jpg

Helmaan rypytykset. Tein helmapalasista leveämmät kuin paidan helma, jotta kangasta riittää rypytettäväksi. Ompelin ensin helmapalat lyhyistä sivuista yhteen. Ompelin helmaan päärmeen ja yläreunaan ompeleen pitkillä pistoilla alalanka löysällä, jätin sekä alkuun että loppuun pitkähköt langanpätkät. Solmin ompeleen toisen pään langat huolellisesti ja toisesta päästä vedin alalankaa samalla rypyttäen kangasta. Kun helmapalasta tuli ryppyineen yhtä leveä kuin paitaosan helma, solmin langanpäät. Ompelin paidanhelmaan ensin alahelmapalan (yläosasta yhtä leveä kuin paidan helma, alaspäin levenevä).

Puku3.jpg

Ylimmän ryppyhelman ompelin nurja puoli ja oikea puoli vastakkain alahelman päälle, koska ompeleen päälle tein vielä harmaan kaitaleen.

Puku8.jpg

Alemmat ryppyhelmat ompelin helmaan kiinni oikeat puolet vastakkain. Röyhelöitä tuli sitten kertaheitolla runsaasti, mutta sehän ei tonttutyttöä haitannut.

Mukavaa joulunaikaa ja uuden vuoden odotusta!