Sain hyvän idean vuosi sitten, melko pian joulun jälkeen kun vuoden ensimmäinen Suuri Käsityö taas ilmestyi. Tammikuun ensimmäisessä numerossa 2017 oli kivan näköisen ja suht yksinkertaisen kimonon ohje. Ajattelin silloin että kun on vielä vuosi aikaa seuraavaan jouluun, niin voisin ja ehtisin hyvin tehdä tutuille kimonot joululahjaksi. Koko vuosi aikaa!!

Kesä tuli, ja kesä meni. Syksy oli jo pitkällä kun aloin etsimään kimonoon sopivia kankaita. Marraskuun ensimmäisinä päivinä alkoi mietityttää mihin se vuosi oikein katosi. Heräsin yhtenä aamuna neljän aikaan, enkä saanut enää unta. Päätin että kankaiden on nyt löydyttävä, tai en ehdi kimonoita tekemään yhtään kappaletta. Pari tuntia (taas) selailin nettiä. Käsittämätöntä miten tässä tavaran täyttämässä maailmassa voi olla niin vaikea löytää vaatetukseen sopivaa kuviollista puuvillakangasta!

Eksyin johonkin blogiin (jonka nimeä en tullut laittaneeksi ylös). Sieltä löytyi kaunis kukkakuvioinen kangas, josta oli tehty tytölle mekko.

Nuppu Print Companyn sivuilla iski seuraava haaste; vaikeus valita! Ihania kuvioita, kauniissa väreissä. Itsenäisyyspäivän jälkeen sain vihdoin kankaat tilattua ja ne tulikin nopeasti. Tiesin että kankaat on nättejä, sitä osasin hieman odottaa. Mutta kun avasin paketin,

DSC_0487.jpg

sydän oli pakahtua! Miten voikin olla kauniita kankaita! Ohut puuvilla on tiheää, laadun näkee jo ennen kuin kangasta edes koskettaa. Käteen kangas on pehmeän ja tiiviin tuntoinen, vaikka tosiaan on ohut. Ja se, että kangaspaketti oli huolellisesti ajatuksella pakattu nätiksi, teki avaamisestakin ainutlaatuista. Olen niin myyty!

Pesin kankaat ohjeen mukaan ennen leikkausta. Kankaiden leikkaamisessa menikin pari päivää... Ompelu sujui mukavasti, vaikka ommeltavaa oli todella paljon. Kankaiden tiheys teki niistä helposti käsiteltäviä ja ommeltavia.

Valmis%20kimono3.jpg

 

Kangas Näsiä ohut puuvilla vaalean sininen. Ensimmäisen kimonon kaulus tuotti murhetta ja menikin purkuun. Toinenkin kaulus vielä opetutti, mutta siitä kuitenkin tuli ihan siisti.

 

Valmis%20kimono2.jpg

 

Vaalea Näsiä-kangas.

 

Valmis%20kimono6.jpg

 

Valmis%20kimono10.jpg

 

Kangas Kevätlaulu.

 

Valmis%20kimono11.jpg

 

Ja Lumililja. Ompelin kolme pienempää kimonoa lapsille.

Olisin halunnut kimonoihin vuorin, mutta siihen ei aika riittänyt. Kimonot, yhteensä 10 kappaletta, valmistui lauantaina, viikkoa ennen jouluaattoa.

 

Valmis%20kimono1.jpg

 

Kimonoiden lisäksi oli tarkoitus ommella kaksi miesten aamutakkia. Kuvassa keskimmäinen, näyttää liian pieneltä miehelle pienimmän mallinuken päällä, jospa kuitenkin mahtuisi käyttäjilleen. Malleja etsin vanhoista SK-lehdistä, joista löysin kaksi vaihtoehtoa. Toinen oli hupullinen malli, toinen kimonomainen kylpytakki. Kun naisväelle oli jo kimonot, valitsin miehille kimonotyylisen (SK 11/2012), johon kankaaksi luomutrikoo. En usko että hupusta olisi iloa näiden aamutakkien käyttäjille. Kankaan valinta oli haastavaa aamutakeillekin. En löytänyt sellaista mitä ajattelin, mutta luomutrikoo osoittautui laadukkaaksi ja helposti ommeltavaksi sekin.

Metsänruhtinas-kankaan tilasin Ehta -nettikaupasta. Tykästyin ronskiin karhukankaaseen, vaikka tilatessa tuntui epävarmalta valinnalta. Kangas tuli postiin maanantaina. Samana päivänä oli puhetta että kotiseudulle menevät lahjat, eli kaikki kimonot ja aamutakit, haettaisiin meiltä torstaina tai perjantaina... Eli ompelukone lauloi iltaisin ja päivisin jos suinkin oli mahdollista.

 

Valmis%20aamutakki4.jpg

 

Valmis%20aamutakki.jpg

 

Aamutakkien kauluksen kaava oli jotenkin omituinen kohdassa jossa kaulus yhtyy etureunaan. Tai sitten leikkasin liian pienet saumavarat. Mutta kaulusta en saanut tehtyä ohjeen mukaisesti. Tein samanlaisen, mutta eri tavalla ommeltuna. Lisäksi olin mitoittanut karhukankaan niin nippa nappa että kun erehdyin leikkaamaan yhden hihan väärästä kohtaa, en saanut enää takkeihin kahta taskua! Tein kuitenkin yhden.

 

Valmis%20aamutakki5.jpg

 

Valmis%20aamutakki1.jpg

 

Valmista tuli keskiviikko-iltana. Onneksi lahjanhakupäiväksi sovittiin perjantai, torstai oli ahkeraa paketointia.

 

Kimonopino4.jpg

 

Halusin että saaja kokee edes lähes saman ihastuksen kuin minä avatessani kangaspakettia, vaikka pehmeät paketit ei niin kovassa suosiossa aina olekaan... Kimonokangas rypistyi aika helposti ja ne piti tietenkin silittää ja laskostella sievästi. Leikkasin isosta kartongista leveitä suikaleita, joihin painoin leimalla ”Rauhallista Joulua” ja kietaisin kartongin kimonon ympärille.

 

Pesuohje.jpg

 

Kangastilauksen mukana tuli Nuppu Print Companylta pakettikortteja, joihin kirjoitin kankaan pesuohjeet ja kiinnitin lahjanarulla kimonoiden ripustuslenkkeihin. Ja lopuksi kaikki paketteihin. Yksiväriseen paperiin, että itse lahja pääsee oikeuksiinsa.

 

Valmis%20kimono.jpg

 

Jokohan kohta keksisin seuraavan joulun lahjat...

 

Valoa ja iloa sinulle vuoteen 2018!