Kun muutettiin nykyiseen kotiimme, puuliiteristä löytyi talon vanhoja ikkunoita ja muutamia ovia. Ikkunoista suuri osa päätyi kasvihuoneeseen. Ovista kaksi kapeaa ja korkeaa ihmetytti aikansa, kunnes tajusin toisen olevan entisen ulko-oven kapeampi kaveri, ja toinen on joskus ollut jakamassa sisäeteistä kahdeksi tilaksi normaalin oven kaverina sekin. Ulko-ovena on nykyäänkin vastaavanlainen pariovi, jossa on normaali ja kapea ovi, kun taas sisällä eteiset on yhdistetty ottamalla ovet pois paikaltaan.

Copy%20of%20IMG_0402.jpg

IMG_5114.jpg

Vasemmalla ulko-ovi koristepaneeleineen ja oikealla sisäovi eteisestä.

Tästä se ajatus sitten taas lähti...jo pari vuotta sitten. Haaveilin, että tekisin ovista vitriinin niin että ovet tulisivat vitriinille sivuseiniksi. Kun siis tulevassa tekstissä puhun ovista, tarkoitan vitriinin sivuseiniä.

Aloitin ovien siistimisen jo toissa kesänä. Irrotin saranat ja salvat, paikkailin isompia koloja puupalikoilla ja kittailin pienempiä reikiä umpeen. Pesun jälkeen maalasin ovet pariin kertaan, mutta pinnasta ei tullut sellainen kuin halusin. Maali oli liian kovan ja kiiltävän oloinen vanhoihin oviin.

IMG_5150.jpg    IMG_5149.jpg

Jatkoin irrottamalla ulko-ovesta koristepaneelin, jonka alta paljastui samanlainen peilikuvio kuin oven toisellakin puolella. Halusin kuitenkin säilyttää irrotetun paneelin, koska tarkoitus on, että vitriinin sivuseinät näyttävät siltä mitä ovat; vanhoja ovia. Niinpä naulasin irrotetun paneelin toisen oven alaosaan elävöittämään vitriinin toista seinää, joka olisi muuten jäänyt tylsän tasaiseksi. Lisäksi oven alaosa oli kärsinyt sen verran että olisi ollut työläämpää saada siitä siisti ja tasainen kuin mitä oli kiinnittää koristepaneeli päälle.

IMG_5120.jpg

 

IMG_5122.jpg    IMG_5169.jpg

Tähän vaiheeseen vitriinin teko jäi siltä erää, kunnes syksyllä iski tarve saada keittiöön lisää säilytystilaa.

Ovilla on leveyttä 39 ja 40 cm. Korkeus 220 cm ja paksuus 4,5 cm onneksi kuitenkin on molemmilla ovilla sama. Pieni syvyysero ei haittaa koska kuten kaikissa ovissa, myös näissä on viisteet etureunassa, jotta oven saa paikoillaan ollessa kiinni. Vitriinissä viisteet tulevat kalusteen taakse sisään päin. Sahasin lisäksi syvempään oveen taustalle uraa sen verran että tausta tulee suoraan ja hyllyistä tasasyvyiset.

WP_20161205_002.jpg

Maalasin hyllyt ja ovien sisäosat Jeanne d' Arc living Vintage Paint kalkkimaalilla. Ensikokemus maalista oikein positiivinen. Väri soft cream on kauniin pehmeän valkoinen ja maali itsessään miellyttävä ja helppo käsitellä. Tosin kun myyjä kehui riittoisuutta, oletin että kaksi maalikerrosta riittää, mutta mäntylevyistä jäi kahden kerroksen jälkeen oksat hieman näkyviin. Toivoin peittävämpää lopputulosta, mutta voi olla että jo yhden 700 ml:n maalipurkin tuhlanneena pelkästään vitriinin sisäosiin en annan oksien häiritä. Vahan ajattelin vielä sivellä päälle, jotta pinnat kestävät paremmin pyyhkimistä, mutta se homma odottaa vielä itse vahan hankintaa.

Kasaamisessa piti käyttää hieman luovuutta. En ajatellut että en omista hallipuristimia, joilla saisin suuren vitriinin puristettua kasaan. Koekasaus piti tehdä kodinhoitohuoneessa, jossa on suora lattia, toisin kuin autotallissa. Varsinainen kasaus tapahtui keittiössä, koska kodinhoitohuone on kerrosta alempana, eikä vitriini mahdu kokonaisena portaista ja ulkokautta sitä on liian työlästä ja uhkarohkeaa kantaa. Niinpä talo oli taas pari päivää sekaisin (ihan normaalia, meillä talo on aina enemmän sekaisin kuin järjestyksessä).

Picture%201466.jpg

Kasauksessa käytin liinoja. Puristus onnistui loistavasti, jopa yli omien odotusten. Toinen ovi oli liiterissä ollessaan hieman kieroutunut, mutta vitriinistä tuli suora!

Picture%201486.jpg

Picture%201488.jpg

Ovien korkeuden vuoksi päätin jättää hyllyn päälle pienet reunat ja tehdä eteen koristelistan (kts. kasauskuva ylempänä). Samoin tein alas, ovet jatkuvat jaloiksi asti ja koristelista peittää pölyt taakseen. Vaikka ovet ovat kapeita, on niillä painoa jo itsessään. Siksi on hyvä että ne ovat suoraan lattiaa vasten. Ja ovien korkeuskin sen hyvin sallii ulkonäön puolesta. JA niin kuin aikaisemmin sanoin vitriini on suora, samoin kodinhoitohuoneen lattia, kun taas keittiön lattia paljastui todella vinoksi! Ja näin taas yksi projekti johtaa toiseen... Lattian kunnostamista odotellessa vitriini on toistaiseksi oikaistu vanerinpaloilla.

Picture%201483.jpg

Ovien ikkunat ovat hieman eri kokoiset, mutta sehän vain kuuluu tämän vitriinin luonteeseen.

Picture%201482.jpg

Yläosaan on tekeillä lasiovet, kolme ylintä hyllyä jää lasien taakse. Väliin täysleveä laatikko ja alas puuovet. Ovien ja laatikon valmistumisessa voi vierähtää taas hyvä tovi, joten kertoilen lisää ja laittelen kuvia sitten kun ne ovat valmiit.